top of page
Etsi
  • Writer's pictureAnna Eroma

Osteopaattisen hoidon vaikutusmahdollisuudet essentiaalisessa vapinassa.

Osteopatia opintojen viimeinen kevätlukukausi pyörähti käyntiin tällä viikolla lopputöiden esittelyllä.


Tein opiskelukaverini Paulan Nuorlehto-Lassilan kanssa lopputyön tutkimustyönä, kuinka osteopatialla voidaan vaikuttaa essentiaaliseen vapinaan. Työ toteutettiin yhteistyössä Liikehäiriösairauksien liiton kanssa (entinen Parkinsonliitto). Lisäksi meillä oli asiantuntijana ja tulosten analysoinnissa mukana Tampereen Yliopistollisen sairaalan neurologi.


Essentiaalinen vapina on valitettavasti vieläkin vähän tunnettu ja moni sairastunut sairastaa vapinaa tietämättään. Sen lisäksi sairaus on monelle terveydenhuollon ammattilaisellekin tuntematon. Toivomme, että tämän työn avulla tietoisuus lisääntyy ja sairastuneet saisivat myös lääkkeettömiä vaihtoehtoja voinnin helpottamiseksi. Toivomme myös, että tämä lisäisi moniammatillista yhteistyötä eri terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa.


Tutkimushenkilöitä oli yhteensä 6, joista viidellä on käsien vapinaa ja yhdellä pään vapina. Hoitoja tehtiin yhteensä 5, viikon välein. Tutkimuksessa käytettiin tulosten analysoinnissa neurologien käyttämää Arkhimedeen spiraalitestiä, jotta saadaan konkreettista näyttöä siitä, kuinka hoito vaikuttaa vapinaan. Tutkittavat tekivät testin aina ennen hoitoa ja hoidon jälkeen.


Lisäksi halusimme tuoda työhön hoitajan ja tutkimushenkilön subjektiivisen kokemuksen hoidon vaikuttavuudesta. Vaikka subjektiivisilla tuloksilla ei ole tutkimuspohjaa, ne ovat tärkeitä huomioita osteopaattisen hoidon vaikuttavuudesta. Sen lisäksi koemme ettei asiakkaan kokemaa hyötyä hoidon vaikutuksesta voida koskaan jättää huomiotta. Spiraalitestien tulokset tukevat myös hoitojen vaikuttavuutta hoitajan ja tutkimushenkilön kokeman perusteella.


Vaikka otanta oli pieni, saimme hyviä ja rohkaisevia tuloksia osteopaattisen hoidon vaikuttavuudesta vapinaan ja sitä kautta sairastuneitten arkeen.


Oheisesta linkistä pääset lukemaan työmme tuloksista.




Alla olevista pääset meidän kotisivuille. Annan vastaanotto on Lauttasaaressa ja Kotkassa, Paulan Ylöjärvellä Tampereen kupeessa.













113 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page