Tutkimus vauvojen koliikki: Osteopathic Manual Therapy for Infant Colic: A Randomised Clinical Trial
- Anna Eroma
- 3.6.
- 3 min käytetty lukemiseen
Johdanto: Vauvojen koliikki on monitekijäinen ja haastava oireyhtymä, johon on etsitty erilaisia hoitomuotoja. Tässä tutkimuksessa arvioitiin osteopaattisen manuaaliterapian vaikutusta koliikkiin liittyviin oireisiin.
Koliikki on yleinen mutta ikävä vaiva, jossa muuten terve vauva itkee kohtauksittain. Itkuun liittyy usein ilmavaivoja, pulauttelua ja univaikeuksia. Arvioiden mukaan jopa 40 % vauvoista kärsii koliikista ensimmäisten kolmen elinkuukauden aikana. Koliikki on yksi yleisimmistä syistä, minkä vuoksi vanhemmat hakeutuvat neuvolaan tai lastenlääkärille. Syyt oireiden taustalla voivat olla moninaiset: mm. suoliston vaivat, allergia, refluksitauti tai vanhempien stressi.
Manuaalinen terapia on lupaava, lääkkeetön vaihtoehto imeväisten koliikin hoitoon ja tutkimusten mukaan se voi vähentää itkuaikaa ja parantaa unirytmiä. Osteopaattista manuaaliterapiaa suositellaan erityisesti ruoansulatuskanavan vaivoihin, sillä se voi tasapainottaa autonomista hermostoa, joka voi olla häiriintynyt kallonpohjan, sidekudoksen tai rangan jännitystilojen vuoksi. Osteopatia keskittyy tunnistamaan ja hoitamaan kehon kudosten liikkuvuushäiriöitä, jotka voivat vaikuttaa terveyteen. Osteopatia huomioi nämä toisiinsa vaikuttavina kokonaisuuksina korostaen kehon rakenteellista ja toiminnallista eheyttä sekä sen luontaista itseparantamiskykyä.
Osteopaattinen manuaaliterapia on lääkkeetön hoitomuoto pyrkii tukemaan vauvan kehon luonnollista tasapainoa. Hoidossa huomioidaan esimerkiksi kudosjännitykset, hermoston tila ja suoliston toiminta. Tutkimusten mukaan osteopatialla voidaan mahdollisesti vähentää itkuaikaa ja parantaa vauvan unen laatua.
Koska koliikki on usein monitekijäinen, hoidon tulisi olla kokonaisvaltaista. Vanhempien kuormitus on myös tärkeä ottaa huomioon.
Tutkimus tehtiin Espanjassa kahdessa terveyskeskuksessa, ja se on rekisteröity viralliseen kansainväliseen kliinisten tutkimusten tietokantaan.
Tutkimuksen tausta ja tavoite: Tutkimuksen tavoitteena on arvioida osteopaattisen manuaalisen terapian tehokkuutta imeväisten koliikissa käyttämällä erityistä manuaalisen terapian protokollaa, kiinnittäen huomiota itkun, unen ja regurgitaation kliinisiin muuttujiin.
Menetelmät: Tutkimukseen osallistui alle 2 kuukauden ikäisiä täysiaikaisia vauvoja, jotka itkivät toistuvasti. Mukaan ei otettu vauvoja, joilla oli todettu esimerkiksi refluksitauti, ruoka-aineyliherkkyyksiä tai neurologisia sairauksia. Tutkimus toteutettiin satunnaistettuna, sokkoutettuna kliinisenä tutkimuksena.
84 koliikkivauvaa jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen ryhmä sai osteopaattista manuaaliterapiaa ja toinen ryhmä ei saanut hoitoa. Molempien ryhmien vanhemmat saivat kaksi samanlaista ohjauskäyntiä. Sekä hoitoryhmän että kontrolliryhmän vanhemmat osallistuivat kahteen neuvontakäyntiin, jossa vanhemmat saivat vinkkejä koliikkitilanteen rauhoittamiseen, imetys- ja ruokintatekniikoihin apua sekä tapoja vastata vauvan tarpeisiin ja lievittää stressiä. Tämä varmisti, että kaikki perheet saivat tukea, vaikka varsinainen manuaalinen käsittely annettiin vain toiselle ryhmälle. Tämä vähentää ennakko-oletusten vaikutusta tuloksiin ja lisää tutkimuksen luotettavuutta.
Osteopaattisen hoidon arkoituksena oli autonomisen hermoston rauhoittaminen, ruuansulatuksen tukeminen ja kudosjännityksen helpottaminen. Kontrolliryhmälle annettiin kevyttä kosketusta ilman varsinaisia hoitotekniikoita ja näin ollen vanhemmat eivät tienneet, kumpaan ryhmään heidän lapsensa kuului.
Tulokset: Tutkimus osoitti, että osteopaattinen manuaaliterapia (OMT) voi lievittää tehokkaasti imeväisten koliikkiin liittyviä oireita, erityisesti itkua (ensimmäisestä hoitokerrasta lähtien), ruoansulatuskanavan ongelmia (kuten röyhtäily ja regurgitaatio) sekä unen katkonaisuutta.
Itkun väheneminen oli tutkimuksen merkittävin löydös ja säilyi kahden viikon ajan ensimmäisestä hoidosta. Useimmissa tapauksissa vanhemmat raportoivat vauvan tilan laadullisesta paranemisesta jokaisen toimenpiteen jälkeen.
Johtopäätökset: Tutkimustulokset viittaavat siihen, että osteopaattinen manuaaliterapia voi tarjota turvallisen ja ei-lääkkeellisen keinon koliikin hoitoon. Hyödyt ilmenevät nopeasti, ja erityisesti vanhempien kokema helpotus vauvan itkuisuuden ja unihäiriöiden lievittyessä tekee terapiasta varteenotettavan vaihtoehdon koliikin oireiden hallintaan. Laadukkaita ja laajempia tutkimuksia tarvitaan kuitenkin lisää, jotta hoitokäytäntöjen tueksi saadaan vakiintuneita suosituksia.
Kuten edellisissä tutkimuksessa, niin tässäkin vielä tutkimuksen vahvuudet ja heikkoudet.
Tutkimuksen vahvuudet:
Interventio oli rakenteellisesti selkeä ja kokonaisvaltainen.
Luotettavuutta paransi se, että sekä vanhemmat että hoitohenkilökunta eivät tienneet, kuuluiko vauva hoitoryhmään vai ei.
Haittavaikutuksia ei havaittu, mikä tukee hoitomenetelmän turvallisuutta.
Tutkimuksen heikkoudet:
Käytettyjen tekniikoiden moninaisuuden vuoksi ei voitu osoittaa, mikä osa hoidosta oli tehokkain.
Ei käytetty objektiivisia fysiologisia mittareita (esim. autonomisen hermoston tilaa mittaavia keinoja).
Kotiseuranta puuttui, joten vanhempien omahoidon vaikutusta ei voitu arvioida.
Terapeutin sokkouttaminen ei ollut mahdollista, mikä voi vaikuttaa objektiivisuuteen.
#osteopatia #koliikki #vauvatutkimus #vanhemmuus #tutkittuatietoa #lastenosteopatia #tieteellinentutkimus #terveydenhuolto #manuaalinenterapia #terveydenedistäminen #osteopaatti
Linkki tutkimukseen:

Kommentit