Ymmärrä kehoasi: fysiologiset syyt verenpaineeseen
- Anna Eroma
- 26.5.
- 3 min käytetty lukemiseen
Verenpaine ei aina kerro koko totuutta – entä jos toinen antaa korkeamman lukeman?
Useimmiten verenpaine mitataan yhdestä käsivarresta, yleisimmin vasemmasta tai ainakin minulta on aina mitattu. Näin tehdään vastaanotoilla, terveystarkastuksissa ja kotimittauksissa. Mutta mitä jos verenpaine mitataan molemmista käsistä, ja tuloksissa onkin merkittävä ero? Fysiologiset syyt verenpaineeseen, kuten lihaskireydet, hermopinteet tai krooninen kipu, voivat vaikuttaa verenpaineeseen toispuoleisesti.
Miksi kipukäsi voi näyttää korkeampaa verenpainetta?
Mittasin tällä viikolla verenpaineeni vasemmasta kädestä, niinkuin aina. Tulos näytti epänormaalin korkeaa yläpainetta, mikä jäi vähän vaivaamaan. Seuraavana päivänä päätin tehdä mittauksen molemmista käsistä, koska vasen käsi on kipuillut yli vuoden ja siinä on ollut liikerajoitusta ja puutumista vanhojen vammojen ja kaatumisten seurauksena. Yllätyin kun vasen käsi antoi selvästi korkeamman yläpaineen. Kumpikaan lukemista ei ollut vielä huolestuttavalla tasolla, mutta ero käsien välillä yllätti. Jäin pohtimaan voisiko ero käsien välillä johtua nimenomaan tuosta kipuilevasta kädestä. Vasemmalla puolella on myös yleensä aina kireyttä muun muassa niskan ja kaulan lihaksissa sekä rintalihaksissa.
Kipu, lihaskireydet, stressi, nestekierron häiriöt ja hermopinteet voivat vaikuttaa paikallisesti verenkiertoon. Tämä voi vaikuttaa sympaattisen hermoston aktivoitumiseen, joka voi nostaa verenpainetta paikallisesti ja tilapäisesti. Lisäksi mittaustilanteessa käden jännitys tai väärä asento voivat vaikuttaa mittaustulokseen. Korkea yläpaine ei siis aina kerro sydämen tai verisuonten ongelmasta. Joskus kyse voi olla kehon toimintaa haittaavasta epätasapainosta.
Vaikka käsien välinen verenpaine-ero ei aina ole merkki sairaudesta niin siihen kannattaa ja pitää ehdottomasti kiinnittää huomiota. Tutkimusten mukaan systolisen paineen eli yläpaineen ero käsien välillä voi viitata esimerkiksi valtimotautiin, mutta kaikkia eroja ei voida suoraan tulkita sairauden merkiksi. Fysiologiset tekijät, kuten stressi, uniongelmat, kipu tai hermopinne voivat vaikuttaa myös tuloksiin. Yleensä valtimotaudissa tai TOS-syndroomassa kyseisen puolen käden verenpaine on alhaisempi, koska veri ei pääse virtaamaan vapaasti. Omassa tapauksessani paineet olivat kuitenkin toisinpäin mikä teki tästä mielenkiintoisen, koska tämä ei ilmeisesti ole kovin yleistä.
Tästä syystä esimerkiksi suosituksena on mitata verenpaine molemmista käsistä vähintään kerran, ja käyttämään jatkoseurannassa korkeamman arvon antavaa kättä ellei ole syytä epäillä valtimotautia tms.
On tärkeä muistaa, että:
Kohonnut verenpaine ei aina tarkoita sairautta.
Lihaskireys, pinnetilat ja hermoston ylikuormitus voivat nostaa verenpainetta.
Verenpainetta on hyvä mitata rauhassa, molemmista käsistä, ja seurata säännöllisesti.
Lääkäriin kannattaa aina mennä, jos on yhtään huolissaan omasta terveydestään tai paineet ovat epänormaalin korkeat tai ilmenee selkeät puolierot käsien välillä.
Fysiologisen verenpaine-eron hoito:
Lihasjännitysten ja hermopinteiden lievittäminen
Osteopatia, fysioterapia tai hieronta voivat vapauttaa lihaskireyksiä ja parantaa verenkiertoa.
Liikkuvuusharjoitukset, voimaharjoittelu ja venyttely auttavat vähentämään jännitystiloja.
Kehon asentojen ja kuormituksen korjaaminen
Työergonomia vähentävät hartiarenkaan ja käden jännityksiä ja pinnetiloja
Säännölliset tauot ja liikkuminen
Stressinhallinta ja rentoutuminen
Stressi aktivoi sympaattista hermostoa, mikä voi nostaa verenpainetta paikallisesti.
Hengitysharjoitukset, mindfulness ja muut rentoutumistekniikat tukevat verenpaineen tasapainoa.
Seuranta ja yksilöllinen arviointi
Verenpaineen säännöllinen mittaus molemmista käsistä auttavat seuraamaan muutoksia.
Tarvittaessa jatkotutkimukset selvittävät, ettei taustalla ole vakavampaa sairautta.
Eli minun tapauksessa, mittaan säännöllisesti verenpaineen molemmista käsistä, treenaan ja käyn säännöllisesti ostoepatiassa sekä hieronnassa. Ennenkaikkea pyrin olemaan stressaamatta asioista, joihin en voi vaikuttaa. Ja jos paineet eivät tasoitu, menen lääkäriin.
Lääkitys
Jos verenpaine-ero liittyy paikalliseen, usein mekaaniseen tai hermoston säätelyn häiriöön, lääkkeet eivät välttämättä vaikuta ongelman syyhyn. Tästä syystä hoitokeinot kohdistuvat ensisijaisesti kehon toiminnallisiin tekijöihin.

Lähteet:
Lääkärilehti 2012. Verenpaine tulisi mitata molemmista käsivarsista. https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/verenpaine-tulisi-mitata-molemmista-kasivarsista/
National Library Of Medicine 2013. The Relationship Between Blood Pressure and Pain. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8033897/
Caring Medical Florida 2013. Structural High Blood Pressure- Neck instability can affect blood pressure.
Comments