top of page
Etsi
  • Writer's pictureAnna Eroma

Opetusklinikka, vastaanottokäynti ja mitä kaikkea siihen kuuluu

Päivitetty: 19. tammik. 2023

Pitkä otsikko ja monta asiaa mutta hyvä palautella sekä itselle että asiakkaille mieleen mitä kaikkea vastaanottokäynti pitää sisällään, oli sitten kyseessä hieronta, rentouttava hoito, osteopatia oppilastyönä tai valmennus.


Menneenä viikonloppuna meillä oli osteopatiaopintojen ensimmäinen opetusklinikka koululla. Opetusklinikan ideana on sananmukaisesti oppia kouluympäristössä jonne asiakkaat voivat varata ajan.

Hoitotapahtumassa on mukana 2-3 opiskelijaa joista yksi hoitaa, toinen opponoi ja kolmas on avustamassa hoitajaa.

Hoitotilanne on aito ja samanlainen kuin omalla vastaanotolla poislukien tietenkin toiset opiskelijat.

Ensin tehdään kattava haastattelu jonka jälkeen tutkitaan ja tehdään kliiniset testit, tehdään hoitosuunnitelma ja hoidetaan. Opettaja käy tsekkaamassa hoitosuunnitelman ja esitiedot ja haastattelee vielä suullisesti mitä olit suunnitellut tekevänsä. Ja tarvittaessa opastaa juuri asiakkaan tilanteeseen sopivan tekniikan mikä tehdään yhdessä opettajan opastaessa.

Opponoija tarvittaessa auttaa mutta hänen päätehtävänsä on seurata hoitajan tekemistä, kirjata ylös muistiinpanoja ja huomioita jotka käydään hoidon jälkeen läpi palautekeskustelussa. Tämä oli ihan parasta; tuntui turvalliselta kun joku oli vieressä henkisenä tukena, tuli tehtyä tekniikoita mitkä ehkä omalla vastaanotolla on jännittänyt ja monesti jättänyt tekemättä. Klinikalla oli lupa harjoitella, pohtia ja kokeilla. Opponoijana oli ihana seurata muiden tekemistä, oppia uusia tekniikoita ja nähdä millainen kädenjälki jokaisella on. Vaikka opiskellaan yhdessä, harjoitellaan samoja tekniikoita ja tehdään samoja hoitoja, jokainen hoito on tekijänsä näköinen. Myös se läsnäolo, asiakkaan kuuntelu ja hoitohuoneen rauhallinen tunnelma oli mieletön.


Aivan mahtava ja opettavainen kouluviikonloppu takana, hitusen jännittäväkin tilanne alkuun mutta päivän edetessä rentoutui ja alkoi nauttia. Ja päällimmäisenä oppina tuli vähempi on enemmän -ajatus eli tarkoituksena ei ole tehdä kaikkea mahdollista tai yrittää korjata kaikkea yhdellä kertaa vaan ottaa yksi asia mihin halutaan kehossa muutosta aikaiseksi. Kaikki muu on liikaa ja tästäpä huomattiin, että jo pienelläkin saadaan iso muutos aikaan. Klinikalla itse hoito saattoi kestää 15-35min ja jos olisi jatkanut vielä vähän niin se olisi ollut liikaa ja vähän kuin romuttanut koko hoidon. Meidän opettajalle tästä oivalluksen opettamisesta iso kiitos kun itse olisit vielä vähän ja yhden tekniikan vielä mutta pieni muistutus että se riitti!


Tästä päästäänkin aasinsiltana otsikon toiseen aiheeseen eli vastaanottokäyntiin omalla klinikalla minkä koen olevan asiakkaille joskus hieman kysymyksiä ja pettymystä herättävä tilanne.


Otetaan esimerkiksi osteopatia oppilastyönä -vastaanottokäynti joka minulla on 1 kerran tultaessa ajallisesti 60min ja seuraavat kerrat 50min. Osteopatiassa ei myydä aikaa vaan hoitoa ihan kuten lääkärissäkin tai fysioterapiassa. Siellä tehdään tarvittava hoito ja kun ollaan valmiita, ollaan valmiita eikä siinä sitten enää yritetä saada aikaan täyttymään.


Vastaanottoaika alkaa kun asiakas marssii sisään. Alkuun tehdään kattava haastattelu jossa käydään läpi tärkeitä asioita jotka joskus saattavat ehkä asiakkaasta tuntua turhilta mutta se on hoidon ja hoitosuunnitelman kannalta tärkeä jotta saadaan kunnon kuva asiakkaan elämäntilanteesta ja mikä vaivan taustalla saattaa olla. Tämä voi kestää 10-20min. Kun on haastateltu tehdään tutkimus ja haastattelu onkin jo antanut meille tärkeää tietoa mikä vahvistetaan tutkimisella. Katsotaan ryhti, rangan asento, tehdään liiketestit ja palpoidaan eli tunnustellaan käsillä. Tämän avulla pystytään tekemään hoitosuunnitelma mihin hoito keskittyy sillä kerralla. Tutkiminen kestää yleensä muutamasta minuutista viiteen.

Sitten tehdään hoito missä hoidettaessa tutkitaan ja välillä saattaa hoitosuunnitelma muuttua jos hoidon edetessä huomataankin jotain mikä ei tutkimisessa tullut ilmi. Hoito voi kestää 15min tai 35min. Hoitoaika on yksilöllistä ja riippuu täysin siitä mitä asiakkaan keho on valmis vastaanottamaan, joskus keholle riittää lyhyt aika ja joskus tehdään vähän enemmän.


Monelle asiakkaalle on muodostunut kuva, että jos hän varaa esim. 60min ajan, aika on tarkoitettu pelkästään hoitoon ja pettymys on karvas kun näin ei ole. Tavoite on kuitenkin saada asiakas voimaan paremmin ja kehon paranemisprosessi käyntiin.


Itse opin viikonlopun aikana sen, että olen ylihoitanut melkein jokaista asiakasta ehkä osittain miellyttämisen halusta, siitä etten ole tiennyt milloin on hyvä lopettaa ja myös omasta ajatuksesta, että varattu aika on täytettävä ja suon sen ehdottomasti itselleni koska olen opiskelija ja opin koko ajan lisää. Klinikka viikonloppu totisesti opetti tämän ja rupean oikeasti ajattelemaan mikä on asiakkaalle ja hänen keholleen parasta sillä hetkellä ja ylihoito ei ainakaan ole sitä. Tästä on myös hyvä keskustella asiakkaan kanssa. Tulen todennäköisesti vieläkin tekemään ylihoitoja mutta vastedes keskityn siihen, että poimin sen kohdan kehosta mihin haluan hoitoni keskittää ja mikä juuri sillä hetkellä kaipaa eniten huomiota.


Eli muista seuraavan kerran osteopatia aikaa varatessasi, että myyn hoitoa. Hoidon hinta on aina 60€ sis. alv 24% riippumatta kuinka kauan pöydällä makoilet.


Kaikkiin Pulu Garagen vastaanottokäynteihin (oli ajan pituus mikä tahansa) sisältyy haastattelu, tutkiminen, hoito, loppututkimus, kotiohjeet ja laskutus.
121 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page