top of page
Etsi
  • Writer's pictureAnna Eroma

”Jos ei muuta niin ainakin rentoutti”

Tämän lauseen kuulee usein hoidon jälkeen asiakkailta. Ja tämä lause on oikeastaan se minkä osteopaatti haluaakin kuulla. Silloin keho on päässyt tilaan missä se on pystynyt päästämään jännityksistä irti eli niin sanottuun neutraaliin tilaan.


Kaikki lähtee hermostosta; jos se ei ole tasapainossa on turha kuvitella, että vointi olisi hyvä tai kykenisi parantumaan mahdollisesta vaivasta. Lihaskireydet, päänsäryt, palautumisongelmat, kivut, nestekierron häiriöt, univaikeudet tai kehossa oleva jatkuva "tärinä" ja levottomuus jne. johtuvat yleensä hermoston epätasapainosta.


Voisin veikata, että suurimmalla osalla meistä keho käy ylikierroksilla ja ollaan tosi kuormittuneita. Päässä pyörii miljoona asiaa, multitaskataan ja koko ajan pitäisi olla jo seuraavassa paikassa. Kalenteri on täytetty pitkälle eteenpäin ja ylitöitä tehdään jatkuvasti. Kun ei osata tulkita kehoa ja sen viestejä, hankitaan älykellot ja ourat, jotka tekevät sen meidän puolesta. Nämä ovat hyviä antamaan lisätietoa mutta eivät saisi olla se mihin tukeudutaan ainoastaan. Kuormitus ei johdu pelkästään treenien määrästä ja rasittavuudesta. On otettava huomioon koko arjen kuormitus; työt, perhe, vapaa-aika, liikunta. Jos touhottaa koko ajan eikä osaa pysähtyä niin ei keholla ja mielellä ole aikaa palautua. Silloin treeni tai liikuntakin tuntuu raskaalta eikä tuo hyvänolon tunnetta kun ei palaudu ja joka paikkaan särkee.


Sitten kun omat keinot on käytetty, tullaan hoitoon ja odotetaan kaikkien vaivojen parantuvan ensimmäisellä hoitokerralla, jota ei ehkä sitten heti tulekaan. Tai ei se tule koskaan jos ei lähdetä muuttamaan ensin omaa arkea. Hoidot ovat tärkeitä, ne tasapainottavat ja kehotietoisuus yleensä lisääntyy eikä kaikkia vaivoja saa itse hoidettua vaikka mitä tekisi. Mutta hoidot eivät saisi olla se mihin tukeudutaan pelkästään, ei niistä tule autuaaksi tai pysy terveenä jos silti jatkaa samaa puskemista päivästä ja viikosta toiseen omassa arjessaan. Tämä ei tietenkään ole ihan niin mustavalkoista mutta pääsääntöisesti näin tämä menee.


Itse toivon, että meistä jokainen voisi niin hyvin, että hoidot olisivat terveyttä ja hyvinvointia ylläpitäviä. Hoitoon tullaan, jotta ei tulisikaan vaivoja, kipuja tai muita oireita. Ettei arki olisi liian kuormittavaa ja liikuntaa harrastetaan koska siitä tulee hyvä olo, se on kivaa ja siitä palautuu. Kun asiat menisivätkin näin mutta ei valitettavasti aina mene. Silti tähän ainakin itse yritän pyrkiä.


Yleensä kun asiakas rentoutuu hoidon aikana ja melkein nukahtaa, on se merkki hermoston tasapainottumisesta. Hoidon jälkeen keho lähtee tekemään muutosta, hoitamaan itse itseään kohti parempaa hyvinvointia ja terveyttä. Osteopaattien tehtävä on ohjata kehoa oikealle raiteelle ja välillä ehkä vähän tuupata sinne oikeaan suuntaan. On väärin kuvitella, että joku ulkopuolinen ”parantaa” kehon, se on keho itse joka parantaa itsensä - kunhan annamme sille mahdollisuuden.


Haluan vielä muistuttaa, että vakavat sairaudet ovat asia erikseen ja vaativat aina lääkärin konsultointia. Jos sinulla on epämääräisiä oireita tai olet huolissasi terveydestäsi, käänny aina ensin lääkärin puoleen. Osteopaatit eivät tee diagnooseja.



20 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page