Kysymys saattaa olla monen mielessä ja ajatus tutkimisesta voi olla jollekin jopa ahdistava tai tuntua turhalta mikä vie vai aikaa itse hoidolta.
Miksi nämä sitten ovat tärkeitä?
Esitietolomakkeen ja haastattelun tehtävänä on kartoittaa elämäntilanne; työnkuva ja arjen kuormittavuus, unen laatu ja levon määrä, mitä harrastaa ja kuinka usein, kehonhuolto sekä mahdolliset sairaudet ja vanhat tai tuoreemmat vammat. Kuinka kauan kyseinen vaiva minkä vuoksi on hakeutunut hoitoon on kestänyt, mitä oireita se aiheutta, tuleeko ja meneekö vaiva säännöllisesti, onko aiemmista hoidoista ollut apua jne.
Näiden avulla saadaan jo hyvä näkemys siitä mistä vaiva voi johtua ja mitä tutkimuksia pitää tehdä.
Tutkimuksessa katsotaan ryhti ja liikkuvuus sekä tehdään tarvittaessa testejä. Tämän avulla pystyn jo päättelemään missä vaivan syy on ja tekemään hoitosuunnitelman eli miten lähteä hoitamaan.
Jos mitään näistä ei tehtäisi, olisi aikamoista hakuammuntaa lähteä hoitamaan tietämättä mitä, miten ja miksi. Tärkeintä on aina hoitaa syytä eikä pelkästään oiretta (tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei myös oirealuetta hoidettaisi.)
Otetaan esimerkkinä niskakipu, hartiakireys tai päänsärky jonka vuoksi tullaan hoitoon. Asiakas toki haluaa että kyseistä kohtaa hoidetaan ja ehkä olettaakin, että syy on siellä missä kipu tuntuu mutta tämä voi olla oire tai heijastekipua ja itse syy voi olla esim. lantiossa. Jos hoidetaan pelkästään oiretta, todennäköisesti asiakas tulee viikon tai kahden päästä uudelleen saman vaivan takia ja tämä toistuu kuukaudesta ja pahimmillaan vuodesta toiseen.
Jotta pystyn antamaan juuri Sinulle parhaimman mahdollisen hoidon, lomakkeen täyttö, haastattelu ja tutkiminen ovat yhtä tärkeitä kuin hoito. Tavoitteena on auttaa asiakasta jotta hänen ei tarvitse tulla jatkuvasti saman vaivan takia hoitoon (toki on tilanteita joissa vaivaa pystytään vain helpottamaan jotta arki sujuisi mahdollisimman kivuttomasti).
Sekin pitää muistaa, että joskus (usein) vaiva on jatkunut niin pitkään ettei yksi hoitokerta riitä vaan tarvitaan useampi hoitokerta esim. 1-2 viikon välein. Voi olla, että 2 tai 3 kertaa riittää ja joskus tilanne vaatii 5 tai useamman kerran. Tavoitteena saada vaiva hoidettua niin, ettei hoitokäyntejä jatkossa tarvita kuin ylläpitävään hoitoon joka voi olla tilanteesta riippuen 1kk:n , 3kk:n tai 6kk:n välein.
Hyvänä muistutuksena; mitä tuoreempi vaiva, sitä helpompi hoitaa.
Toinen esimerkki haastattelun ja tutkimisen tärkeydestä on lääkärissä käynti. Yleensä jo aikaa varatessa valitset sinun vaivaasi erikoistuneen lääkärin. Vastaanotolla lääkäri ensin haastattelee selvittääkseen mikä vaivaa jonka jälkeen tehdään kliininen tutkimus jossa selvitetään millaista hoitoa tarvitaan. Jos näitä ei tehtäisi, ei pystyttäisi hoitamaan ja päättämään potilaan tarvitsemaa hoitoa mikä on ratkaisevaa diagnoosin, jatkohoidon ja paranemisen kannalta.
Olit sitten tulossa hierontaan tai osteopaattiseen hoitoon jonkun vaivan takia, joka kerta kartoitetaan sen hetkinen tilanne. Ensimmäisen käynnin jälkeen ei tarvitse täyttää esitietolomaketta mutta joka kerta oli sitten kyseessä toinen tai 10 kerta, kuulumiset vaihdetaan ja kartoitetaan onko vaiva samanlainen kuin edellisellä kerralla vai onko muutosta tullut. Ja aina tutkitaan jotta voidaan tehdä hoitosuunnitelma tätä käyntiä ja jatkoa varten.
Ainoa poikkeus milloin haastattelua tai tutkimista ei tehdä jos kyseessä on rentouttava hoito.
Muista, että Sinun hyvinvointisi on minulle tärkeintä!
Komentar